Lad børnene være sorgløse så længe som muligt.

Af Cand.pæd.pæd.psyk. Dorte Brodka
Certificeret hypnoterapeut og forsker på Videncenter For Hypnose 
Omøvej 9, 4700 Næstved
dorte.brodka@mail.dk
www.hypnosebehandleren.dk

Vi vil vore børn det bedste. Derfor hænger forældrerollen uvægerligt sammen med et øget fokus på, hvad der er godt for børn. For nogle forældre får dette fokus en uheldig drejning, så samtalen i stedet for – og måske for ofte – kommer til at handle om, hvad der er skadeligt for børn.

Har man først “taget disse briller på” er listen lang: Tobaksrøg, solbadning uden beskyttelse, for meget skærmtid, for lidt eller forstyrret søvn, fødevarer og rengøringsmidler tilsat kemi med uheldige bivirkninger osv.  

Da børns hjerne er kodet til at rette sig ind efter det verdensbillede forældrene præsenterer, er påvirkningen af barnets bevidsthed under disse samtaler massiv. Suppleres påvirkningen yderligere ved at budskabet gentages ofte, har det samme virkning som hypnose, og kan have særdeles uheldige konsekvenser for barnet, f.eks. i form af alvorlig angst (1).

Forskellen på børn og voksne er nemlig, at børn ikke har den livserfaring der skal til, for at sætte det der bliver sagt i rette perspektiv. Så næste gang barnet ser mormor ryge en cigaret, aktiverer synet måske en angst for at mormor kan falde død om, hvornår det skal være! Eller måske aktiveres angsten ved synet af legekammeraten som spiser spegepølse med rød farve og nitrit!

Derfor er det bedre for dit barn, at du lærer det at klare sig i samfundet der hvor det er – fremfor i tide og utide at forklare det hvor farligt samfundet er. Barnet har jo ikke noget valg. Det er nødt til at være der, hvor du anbringer det, og spise det, det får at spise. Og spisning handler ikke bare om optagelse af korrekt næring, det er i høj grad også en social ting. Så hvis dit barn kun må få riskiks imens resten af børnehaven spiser kage, føler det sig anderledes og udenfor fælleskabet. Forskere mener, at denne følelse, kan være lige så skadelig som rygning (2). Menneskets psykiske velbefindende påvirker nemlig kemien i kroppen, i form af en lang række hormoner som udskilles, der kan have mindst lige så negativ indflydelse, som førnævnte liste over, hvad der er skadeligt for børn.

Så i stedet for at fokusere på det skadelige og farlige, er det langt bedre at fokusere på hvad der er sundt og godt. Derved undgår man faren for at spilde sit liv på at være bange for at dø!

(1)http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/sygdom/ECE2721961/angst-naar-frygten-for-det-ufarlige-tager-over/

(2) Holt-lunstad, Julianne et al. 2010. “Social Relationships and mortality Risks: a meta- analytical View”.

%d bloggers like this: