Præstationsangst behandlet med hypnose

 

Af Cand.pæd.pæd.psyk. Dorte Brodka
Certificeret hypnoterapeut og forsker på Videncenter For Hypnose                                            
Omøvej 9, 4700 Næstved
www.hypnosebehandleren.dk

Ved præstationsangst bevirker frygten for at præstere dårligt, at man præsterer dårligt eller slet ikke kan præstere. Det kan f.eks. føre til at man

  • Dumper til eksamen eller køreprøve
  • Glemmer hvad man skal sige under fremlæggelse eller optræden
  • Har svært ved at få ordene frem i sociale situationer, f.eks. på møder, ved præsentationsrunder, til fest med fremmede til bords, på date eller ved telefonsamtaler (af frygt for at virke dum, kommer man til at virke dum!)
  • Kommer til at lide af impotens (får problemer med at få eller bevare rejsningen sammen andre)

Når først præstationsangsten har bidt sig fast, forstærkes den yderligere for hver gang, man i tankerne forestiller sig, at det går dårligt. Hypnose virker ved hjælp af forestillingsbilleder. Ved præstationsangst, bliver forestillingen om at det går dårligt, derfor til negativ selvhypnose, så angsten breder sig, og måske kommer til at omhandle flere og flere situationer, som man tidligere ellers godt kunne håndtere. For at modvirke præstationsangst gælder det derfor om at forestille sig, at det går godt.

Case

(anonymiseret og gengivet med klientens tilladelse):

Ida er 24 år, har lidt af præstationsangst siden folkeskolen og har bestilt tid til hypnose i forbindelse med at hun er dumpet flere gange til køreprøve.

Ved den indledende samtale fortæller Ida, at hun altid har været stille og genert. I folkeskolen følte hun ubehag, når hun blev bedt om at svare på noget i timerne eller skulle op til tavlen. Ved afgangsprøverne blev ubehaget til regulær angst flere uger før hun skulle til eksamen. Desuden klarede hun sine eksamener dårligt, fordi hun var så nervøs, at hun havde svært ved at huske, hvad hun skulle sige, og konstant havde en følelse af, at hun ikke kunne få ordene frem.

Da Ida er kommet i hypnose, og får direkte adgang til sin underbevidsthed, ledes hun tilbage til flere episoder fra skoletiden, hvor hun har det ubehageligt i forbindelse med fremlæggelse. Herefter ledes hun længere tilbage i tiden, indtil hun siger, at hun oplever angsten for første gang. Her er hun 3 år og bliver passet af sin mormor og morfar, som har svært ved at forstå, hvad hun siger. De retter på hendes udtale og taler bekymret med hinanden om, at hendes sprog er dårligt. Da vi har bearbejdet denne oplevelse, slipper Ida af med præstationsangsten efter en enkelt behandling med hypnose.

%d bloggers like this: